Iğdır'ın jeopolitik ve jeostratejik durumundan dolayı yurdumuzun çok ülkeye sınır oluşu turizm, ticaret, tarih paradokslarının odaklaştığı noktaya ister istemez dikkatleri çekmektedir

Iğdır Meslek Yüksekokulu, 1995 yılında Kafkas Üniversitesi'ne bağlı olarak kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nden 20 yıllığına kiralanan binada hizmet veriyoruz. 1995 yılında tek bölüm işletme programı ve 20 öğrenci ile öğretime başlayan okulumuz, 1996-97 öğretim yılında muhasebe bölümü eklenerek güçlendirilmiştir. Sıra, malzeme, hizmet aracı, kütüphane binası, 5 bin cilt kitap, kantin, ayniyat ve mefruşatları mahalli imkanlarla sağlanmıştır. 1997-98 öğretim yılında okulumuza altı program ilavesi sekiz programa çıkarılmış öğrenci sayısı ile 700 civarında öğrencimiz oldu. 2001-2002 ylında Maliye ve İthalat İhracat İkinci öğretim programları da eklenerek program sayısı 10'a, öğrenci sayısı da 950'ye ulaşmıştır. Şu anda yüksekokul kampus alanı içerisinde on bir derslikten oluşan öğretim elemanlarının da oturduğu idari bina ve içerisinde bulunduğu ana bina, bir misafirhane bloğu, bir kantin, bir kütüphane ayrıca 10 daireden oluşan bir lojman binası mevcuttur. 2001-2002 öğretim yılında ikinci sınıfların da oluşumu ile 3 ikinci öğretim programları (Muhasebe, İşletme, İthalat-İhracat) mevcuttur. 2003-2004 öğretim yılında ise gece öğretimi yapan programlar (İşletmecilik, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İthalat-İhracat, Elektrik, Hazır Giyim). Gündüz öğretimi yapan programları (İşletme, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İthalat-İhracat, Bilgisayar Programcılığı, Maliye, Pazarlama,Turizm-Otelcilik) ile öğretime devam etmekteyiz.
Iğdır nüfusu itibariyle göç alan bir bölge olduğu için, bugün üniversiteye girmek isteyen öğrenci sayısının 4 bin 500'ü aşması ve giderek artışı dikkat çekmektedir. Iğdır'da onun üzerine lise ve meslek lisesi mevcuttur. Halihazırda üniversiteye hazırlık için 6 büyük dershane fiilen görev yapmaktadır. Hatta, bu dershanelerin bir kısmı çalışmalarını Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde sürdürmektedir. Bunun yanında Iğdır'da Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bin öğrenci kapasiteli kız ve erkek yurdu faaliyetini sürdürmektedir. Iğdır'ın jeopolitik ve jeostratejik durumundan dolayı yurdumuzun çok ülkeye (Ermenistan, Azerbaycan ve İran) sınır oluşu turizm, ticaret, tarih paradokslarının odaklaştığı bu noktaya ister istemez dikkatleri çekmektedir. Bunun ayrı bir özelliği ve güzelliği de açılacak olan bir fakülteye akademik personelin temini konusunu da kolaylaştıracaktır. Çünkü bu ülkelerin akademisyenlerinin büyük bir kısmının Türkiye Cumhuriyeti'nde çalışma arzusu öteden beri bilinmektedir. Ayrıca iklim yönünden çok elverişli oluşu, tarımın sulu ve planlı oluşu, topraklarının verimli oluşu bölgenin önemini bir kat daha artırmaktadır. Iğdır'da yüksek öğretim önlisans seviyesi lisans seviyesine mutlaka çekilmelidir. Hatta bu çıta, mevcut potansiyeli ile yukarıya çıkartılmalıdır. Nitekim bağlı olduğumuz Kafkas Üniversitesi Senatosu Iğdır'da yaptığı bir toplantıda konuyu değerlendirmiş ve bütün üyeler Iğdır'da fakültenin açılması için görüş bildirmişlerdir.
Bu karar Iğdır için çok önemli olduğu gibi bölgenin ve ülkenin eğitimli insan yetiştirmesi açısından son derece önemlidir. Umarım bunun gereği yapılır. Sonuç olarak bölge tarihi, kültürü, ekonomisi, tarımı ve hayvancılığı ile yakalamış olduğu öncülüğü öğretimde de göstermelidir. Bunun için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.
Öğr. Gör. Turgut ÖCAL-Iğdır Meslek Yüksekokulu Müdürü
KAYNAK :AKŞAM GAZETESİ