|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #25 : Mart 26, 2007, 12:16:44 ÖS » |
|
O' nun (ASM) Dua İkliminden (Bunlardan Allah'a sığınırdı)
İbni Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem´in bir duası şöyleydi:
- "Allahım! Verdiğin nimetin yok olup gitmesinden, lütfettiğin âfiyetin bozulmasından, ansızın vereceğin cezâdan ve Senin gazabını üzerime çekecek herşeyden Sana sığınırım."
Müslim, Zikir 96; Ebû Dâvûd, Vitir 32.
|
|
|
|
|
|
Fânîyim, fânî olanı istemem; âcizim, âciz olanı istemem. Ruhumu Rahmân'a teslim eyledim, gayrı istemem. İsterim, fakat bir yâr-ı bâkî isterim. Zerreyim, fakat bir şems-i sermed isterim...
 --------------------------------------------------------------------------------
\,\,/,/, \\ - - // (--O-O--) ---------------oOOo-(_)-oOOo--------------
BİR TIK YETER
* www.PaylasimPlatForumu.CoM *
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
..::Bilgi Paylaşıldıkça Değerlidir::..
--------------------Oooo-------------- oooO (...) (.....) ) / \ ..( ( / \_)..
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #26 : Mart 26, 2007, 12:19:52 ÖS » |
|
Günlük Hadis (Evine giriş adabı)
Enes ibni Mâlik ve Câbir ibni Abdullah radıyallahu anhümâ şöyle diyorlar:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, ailesinden uzun süre ayrı kalan kimsenin, eşinin bir açığını yakalamak istiyormuş gibi evine geceleyin ansızın gelmesini doğru bulmazdı. Hanımın kendine çekidüzen vermesine fırsat tanınmasını tavsiye ederdi. Kendisi de sefer dönüşünde evine geceleyin gitmez, ya kuşluk vakti veya akşamüstü giderdi.
Buhârî, Umre 15, 16, Nikâh 121, 122; Müslim, ımâre 180-185; Tirmizî, ısti´zân 19.
|
|
|
|
|
|
Fânîyim, fânî olanı istemem; âcizim, âciz olanı istemem. Ruhumu Rahmân'a teslim eyledim, gayrı istemem. İsterim, fakat bir yâr-ı bâkî isterim. Zerreyim, fakat bir şems-i sermed isterim...
 --------------------------------------------------------------------------------
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #27 : Mart 26, 2007, 12:24:35 ÖS » |
|
Günlük Hadis (Yolcuyu uğurlarken)
Abdullah ibni Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yolculuğa çıkacak biriyle vedâlaşırken onun elini tutar, o adam elini çekmedikçe Hz. Peygamber de çekmez ve ona şöyle dua ederdi:
- "Dinini koruman, emanetlerini ifa etmen, ve amellerini hayırla sonuçlandırman için seni Allah´a emanet ediyorum."
Açıklama : Sıkıntılı bir yolculukta dinî görevleri yerine getirmek, geride bırakılan aile fertlerini, malı mülkü dönüşte sağ sâlim bulmak, üstlenilen görevleri başarıyla yerine getirmek ancak Allah Teâlâ´nın yardımıyla mümkün olacağı için, Resûl-i Ekrem yola çıkan din kardeşine böyle dua edip başarılar dilerdi. ---------------------------------------- Tirmizî, Daavât 43; Ebû Dâvûd, Cihâd 73; İbni Mâce, Cihâd 24.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #28 : Mart 26, 2007, 12:27:09 ÖS » |
|
Günlük Hadis (Gözü doymak bilmeyenlere...)
Abdullah ibni Abbas radıyallahu anhümâ anlatıyor:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, birbiri ardından birkaç gün yemek yemeden aç yatıp uyurdu. Ailesi de akşam yemeği bulamazdı. Çoğu zaman arpa ekmeği yerlerdi.(1)
-------------------------------------------
Âişe radıyallahu anhâ şöyle diyor:
Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ve ailesi, onun Medine´ye geldiği günden vefat ettiği âna kadar, üç gün arka arkaya buğday ekmeğiyle karnını doyurmadı.(2)
(1) Tirmizî, Zühd 38; İbni Mâce, Et´ime 49. (2) Buhârî, Et´ime 1, 23, 27, Rikak 17, Eymân 22; Müslim, Zühd 20, 22; Nesâî, Dahâyâ 37; İbni Mâce, Et´ime 48, 49.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #29 : Mart 26, 2007, 12:28:30 ÖS » |
|
Günlük Hadis (Uhud dağı altın oLsa...)
Ebû Zer radıyallahu anh şöyle diyor:
Bir akşam vakti Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem´le birlikte Medine´nin Harre mevkiinde yürüyorduk. Derken Uhud dağı karşımıza çıkıverdi. Peygamber Efendimiz, -Ey Ebû Zer!- dedi. Ben, -Buyur, Ey Allah´ın Elçisi! Emrindeyim- dedim. Resûl-i Ekrem, -Şu Uhud Dağı altın olup bana verilse, onun bir dinarının üç günden fazla yanımda kalmasını istemem. O bir dinarı da borç ödemek için bir yana ayırmak isterim- buyurdu. Daha sonra Allah´ın Elçisi, -Yanımda olanı da Allah´ın kullarına şöyle şöyle dağıtmak isterim- diyerek önüne, sağına, soluna ve arkasına elleriyle para dağıtıyormuş gibi işaretler yaptı. Sonra yine, -Ebû Zer!- dedi. -Buyur, Ey Allah´ın Elçisi! Emrindeyim- dedim. Sözüne şöyle devam etti:
Dünyada malı mülkü çok olanlar, âhirette sevapları az olanlardır. Yalnız şöyle şöyle dağıtanlar böyle değildir. Fakat öyle kimseler de ne kadar azdır!
Buhârî, Istikrâz 3, Isti´zân 30, Rikak 14; Müslim, Zekât 32.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #30 : Mart 26, 2007, 12:29:40 ÖS » |
|
Allah Resulünden Bir Hatıra (Hüzünde ölçü...)
Enes ibni Mâlik radıyallahu anh anlatıyor:
Birgün Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte demirci Ebû Seyf´in evine gitmiştik. Ebû Seyf´in hanımı, Hz. Peygamberin oğlu ıbrâhim´in süt annesiydi. Resûl-i Ekrem ıbrâhim´i kucağına aldı; onu öptü, kokladı. Bir başka gün yine oraya gitmiştik. Bu defa İbrâhim can çekişmekteydi. Allah´ın Elçisinin gözlerinden yaşlar boşanmaya başladı. Bunu gören Abdurrahman ibni Avf şaşırdı. - "Ey Allah´ın Resûlü! Siz de mi ağlıyorsunuz?" diye sordu. Hz. Peygamber, - "Ey İbni Avf! Bu gördüğün gözyaşları rahmet ve şefkat eseridir" buyurdu. Gözyaşları akarken sözlerine şöyle devam etti: - "Göz ağlar, kalp üzülür. Biz üzüntümüzü, ancak Rabbimizin razı olacağı sözlerle ortaya koyarız. Ey İbrahim! Senden ayrıldığımız için çok üzgünüz."
Buhârî, Cenâiz 43; Müslim, Fedâil 62; Ebû Dâvûd, Cenâiz 23, 24.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
уαℓηιzкяαℓ
|
 |
« Yanıtla #31 : Mart 26, 2007, 01:44:54 ÖS » |
|
Bir müslümanin diktigi agaçtan veya ektigi ekinden insan, hayvan ve kuslarin yedikleri seyler, o müslüman için birer sadakadir.
Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10. Insanda bir organ vardir. Eger o saglikli ise bütün vücut saglikli olur; eger o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.
Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107. Rabbinize karsi gelmekten sakinin, bes vakit namazinizi kilin, Ramazan orucunuzu tutun, mallarinizin zekatini verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz.
Tirmizî, Cum'a, 80.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
уαℓηιzкяαℓ
|
 |
« Yanıtla #32 : Mart 26, 2007, 01:45:20 ÖS » |
|
Mü'minin baska hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardir; O'nun her isi hayirdir. Eger bir genislige (nimete) kavusursa sükreder ve bu onun için bir hayir olur. Eger bir darliga (musibete) ugrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayir olur.
Müslim, Zühd, 64; Dârim”, Rikâk, 61.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
уαℓηιzкяαℓ
|
 |
« Yanıtla #33 : Mart 26, 2007, 01:45:49 ÖS » |
|
(Insani) helâk eden su yedi seyden kaçinin. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah'a sirk kosmak, sihir, Allah' i n haram kildigi cana kiymak, faiz yemek, yetim mali yemek, savastan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadinlara iftirada bulunmak buyurdu.
Buhârî, Vasâyâ, 23, Tibb, 48; Müslim, Îmân, 144. Allah'a ve ahiret gününe imân eden kimse, komsusuna eziyet etmesin. Allah'a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayir söylesin veya sussun.
Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75. Cebrâil bana komsu hakkinda o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben (Allah Teâlâ) komsuyu komsuya mirasçi kilacak zannettim.
Buhârî, Edeb, 28; Müslim, Birr, 140, 141. Dul ve fakirlere yardim eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir.
Buhârî, Nafakât, 1; Müslim, Zühd, 41;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #34 : Mart 27, 2007, 11:36:29 ÖÖ » |
|
Günlük Hadis (İzin almanın önemi)
Ashaptan biri Hazret-i Peygamber´in kapısındaki bir delikten içeriye bakmıştı. O sırada Hazret-i Peygamber elinde demir bir tarakla başını tarıyordu. Hazret-i Peygamber onun bu yaptığını görünce "Şayet senin beni gözetlediğini bilseydim şunu gözüne saplardım. Çünkü izin, ancak gözden dolayı koyulmuştur" dedi. (Müslim) Başkasının mahrem hayatını pencereden, kapı deliğinden ve anahtar aralığından seyretmek İslam ahlakına uymayan kötü bir harekettir. Bu suçu işleyene karşı ev sahibinin şiddet hareketine baş vurmasında haklı olduğunu ve bunun suç teşkil etmiyeceğini peygamberimiz belirtmiştir.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #35 : Mart 27, 2007, 11:40:17 ÖÖ » |
|
Günlük Hadis (Bir duası)
Ebû Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dua ederdi:
Allahım! Bütün işlerimin başı olan dinim konusunda hatâya düşmekten beni koru! Yaşadığım şu dünyadaki işlerimin yolunda gitmesini sağla! Dönüp varacağım âhiretimi kazanmama yardım et! Hayatım boyunca daha çok hayır yapmama imkân ver! Her türlü kötülükten kurtulmamı sağlayacak bir ölüm nasip et!
Müslim, Zikir 71.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #36 : Mart 27, 2007, 11:41:27 ÖÖ » |
|
Günlük Hadis (Sabır ne zaman gösterilmelidir?)
Enes ibni Mâlik radıyallahu anh anlatıyor:
Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, çocuğunun mezarı başında yüksek sesle ağlayan bir kadının yanından geçti. Ona, - "Allah´tan kork ve sabret" buyurdu. O da - "Git şuradan! Benim başıma gelen felâket, sana gelmedi ki!" dedi.
Kadın Resûl-i Ekrem´i tanıyamamıştı. Ona, konuştuğu kimsenin Peygamber olduğu söylenince, üzüntüsünden öleyazdı (çok üzüldü).
Özür dilemek için hemen Hz. Peygamberin evine koştu; orada kapıcılar olduğunu sandı; öyle birileri yoktu. Resûl-i Ekrem´e, - "Sizi bilemedim, (beni affedin)" deyince, Allah´ın Elçisi şöyle buyurdu:
- "Sabır, felâketle yüz yüze geldiğin ilk anda ona katlanmaktır."
Buhârî, Cenâiz 7, 32, 43, Ahkâm 11; Müslim, Cenâiz 14-15; Ebû Dâvûd, Cenâiz 23; Tirmizî, Cenâiz 13; Nesâî, Cenâiz 22; İbni Mâce, Cenâiz 55.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #37 : Mart 27, 2007, 11:42:36 ÖÖ » |
|
Resulullah' dan (ASM) Bir Hatıra (Seni benim elimden kim kurtaracak?)
Câbir ibni Abdullah radıyallahu anh anlatıyor:
Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ile bir seferden dönüyorduk. Öğle vakti ağaçlık, çalılık bir vadide mola verdik. Askerler ağaçların altında gölgelenmek üzere çevreye dağılmış, Resûl-i Ekrem de kılıcını bir ağaca asarak dinlenmeye başlamıştı. Birazcık uyumuştuk ki, Resûl-i Ekrem´in bizi çağırdığını duyup yanına koştuk.
Bir de baktık, yanında bir müşrik oturuyor. Bu adam Hz. Peygamber uyurken ağaca asılı kılıcını almış. O sırada Resûl-i Ekrem uyanmış. Adam kılıcı çekerek sormuş: - "Benden korkuyor musun?" - "Hayır, korkmuyorum." - "Peki, şimdi seni benim elimden kim kurtaracak?" - "Allah!" İşte o zaman adamın elindeki kılıç yere düşüvermiş. Bu defa Resûl-i Ekrem yerdeki kılıcı alarak adama sormuş: - "Seni benim elimden kim kurtaracak?" Adam şöyle demiş: - "İyi bir cezalandırıcı ol!" Hz. Peygamber adama, - "Allah´tan başka ilâh olmadığını, benim Allah´ın Elçisi olduğumu kabul eder misin?" diye sorunca, - "Hayır" demiş. "Kabul etmem. Ancak seninle savaşmamaya, seninle savaşacak bir topluluk içinde bulunmamaya söz veririm." Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bu adamı serbest bıraktı. O da arkadaşlarının yanına dönünce onlara şöyle demiş: - "Ben en hayırlı kişinin yanından geliyorum."
Buhârî, Cihâd 84, 87, Megâzî 31, 32; Müslim, Müsâfirîn 311, Fezâil 13, 14; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 364, 390.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #38 : Mart 27, 2007, 11:44:33 ÖÖ » |
|
Günlük Hadis (Yeni bir şey giyince)
Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh şöyle diyor:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yeni bir elbise giydiği zaman, -elbise, gömlek, sarık- diye onun adını söyleyerek şöyle dua ederdi:
Allahım! Sana hamd olsun. Bu elbiseyi bana Sen giydirdin. Senden onu hayırlı kılmanı ve amacına uygun şekilde kullandırmanı dilerim. Onun şerrinden ve amacına uygun olmayan şekilde kullanmaktan Sana sığınırım.
Ebû Dâvûd, Libâs 1; Tirmizî, Libâs 28.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
кαя∂ιηαℓℓєя ℓσя∂υ
|
 |
« Yanıtla #39 : Mart 28, 2007, 02:37:50 ÖS » |
|
Günlük Hadis (Evlatlık Vazifelerinden ...)
Amr b. Şuayb´ın anlattığına göre bir adam Hz. Peygamber´e gelir ve: - Benim malım var. Babam ise, benim malıma muhtaç, deyince, Hz. Peygamber: - Sen ve malın baban içindir. Şüphe yok ki çocuklarınız kazancınızın en iyisidir. Çocuklarınızın kazancından yiyebilirsiniz, buyurur. (Ebu Davud, İbn-i Mace) -------------------------------------------- Hz. Aişe´nin anlattığına göre, babasının üzerindeki borçtan dolayı onunla münakaşa eden (varlıklı) bir adam gelir, ona Hz. Peygamber şöyle der: - Sen ve malın baban içindir. (Babanın borcunu öde). (Ebu Davud, İbn-i Mace) Hadisler gösteriyor ki; babanın, çocuğunun malından faydalanma hakkı vardır. Çocuk, babasına maddî sıkıntılarında yardımcı ve destek olmalıdır.
|
|
|
|
|
|
BİR TIK YETER
ÇOK ŞEY Mİ İSTEDİM ACABA
|
|
|
|
|